SOM VNG proposa crear el Museu del Carnaval de Catalunya a Can Pahissa

L’objectiu és projectar Vilanova i la Geltrú com la capital catalana del Carnaval i transformar Vilanova com a capital cultural del Penedès.


El dimarts 16 de maig l’entitat dels Bordegassos va celebrar un debat electoral sobre cultura i teixit associatiu al seu local social a Can Pinyana, en el qual va participar els grups polítics amb representació al consistori. Per part de SOM VNG, es va reivindicar que la cultura popular, i la necessitat de donar facilitats a les entitats per tal que puguin tenir un paper més actiu en la creació d’alternatives a la cultura dominant. En aquest sentit, el candidat de SOM VNG, Juanma Rodríguez va exposar que l’associacionisme ha de tenir un paper clau en el debat sobre la cultura i l’impuls d’un nou model d’oci nocturn a la ciutat que no estigui monopolitzat per les empreses privades o el fenomen del botellot a la via pública, facilitant l’organització de concerts i activitats lúdiques i potenciant els ateneus i locals socials com a espais clau per a la cultura de base, formació i empoderament popular.

En aquest sentit, SOM VNG proposa la creació d’un Consell Municipal de Cultura com a eina on encabir aquests debats i en el qual la ciutadania sigui protagonista d’aquesta reflexió, i des d’on dibuixar una sèrie de mesures per transformar Vilanova com a capital cultural del Penedès. No com una qüestió de màrqueting o de “fer-li la guitza a altres ciutats” sinó com una meta assumible.

Respecte a l’etern debat sobre el model de Festes Majors, SOM VNG considera que s’han de modernitzar per tal de ser més populars i menys institucionalitzades. Proposen donar un nou impuls a les festes de barri i que esdevinguin també en l’escenari de projectes socials com el “Teixint Barri” per incloure en el teixit cultural tota la diversitat de la ciutat. Afirmen que “hem d’aconseguir que la pluralitat de persones que hi ha al públic també hi participi a les cercaviles”. Per això, plantegen que el model de gestió mitjançant la pabordia està massa centrat en les entitats de les cercaviles i que ha d’incloure també més implicació veïnal i d’altres entitats. Per a SOM VNG, l’exemple d’esdeveniment cultural de la ciutat que desborda la institucionalitat i ha aconseguit implicar a tothom és el Carnaval. És per aquest motiu que pensen que se l’ha de donar un major reconeixement i reivindicar-lo com toca, i aprofitar la seva capacitat de dinamització cultural, turística i de projecció de ciutat.

Per això, SOM VNG proposa la creació del Museu del Carnaval de Catalunya a un lloc emblemàtic i idoni com Can Pahissa, tot reubicant la seva actual activitat en un nou equipament al Prat de Vilanova. El museu oferiria una col·lecció permanent i exposicions temporals, i tindria com a objectiu fomentar i divulgar el ric patrimoni cultural immaterial de la història del Carnaval vilanoví i català, així com projectar Vilanova i la Geltrú com la capital catalana del Carnaval. L’objectiu és fer valer el tret característic distintiu de la sàtira com a mitjà popular per, mitjançant la disbauxa, la transgressió i alteració dels rols socials, criticar els poders establerts.

No responses yet

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *