Vilanova haurà de destinar el 30% de les noves promocions a Habitatge de Protecció Oficial de lloguer

El ple municipal va aprovar – malgrat l’abstenció d’ERC i JUNTS i el vot en contra de Cs – una moció de SOM VNG per destinar el 30% de les noves promocions en sòl consolidat a Habitatge de Protecció Oficial en règim de lloguer i un mínim d’un 40% en els nous sectors per desenvolupar. 

El ple municipal de Vilanova i la Geltrú del 3 d’abril va destacar per tractar dues mocions sobre la problemàtica de l’habitatge. Una d’elles era la moció que va presentar SOM VNG proposant una Modificació Puntual del POUM per establir l’obligatorietat de destinar un percentatge de com a mínim el 30% en les noves promocions (a partir de 10 habitatges) a Habitatge de Protecció Oficial en règim de lloguer  i en les grans rehabilitacions (600 m²)  i el 50% per als sectors de nova implantació (garantint almenys un mínim de fins al 40% en aquestes).

La regidora de SOM VNG, Ester Franco, va recordar que “el Pla Territorial Sectorial d’Habitatge indica que el 2037 Vilanova ha de comptar amb un 15% d’habitatges principals destinats a polítiques socials. És a dir, 3.500 habitatges més dels que comptem”. Per al grup aquesta xifra serà impossible d’assolir en aquest temps només amb noves promocions públiques i recorden que “la darrera dècada a Vilanova no s’ha fet cap promoció d’habitatge públic”. Per aquest motiu van defensar que és imprescindible actuar dins de l’àmbit de la promoció privada.


Ester Franco va recordar que “en una dècada el preu mitjà del lloguer a la ciutat ha augmentat un 33%. En canvi, en aquest període el salari mitjà a Espanya tan sols han augmentat un 5%”. Això s’explica, segons va analitzar la regidora de SOM VNG, perquè la ciutat “només compta amb un 0,5% de parc públic d’habitatge, quan a Espanya ronda l’1-2% i a les ciutats homologables europees es troba entre un 15-25%”. La moció va ser aprovada amb el vot favorable de SOM VNG, PSC i CUP, malgrat l’abstenció d’ERC i JUNTS i el vot en contra de Cs. En aquest sentit, va sorprendre el paper d’ERC que va estar a punt de bloquejar la iniciativa, ja que als altres municipis on s’ha aprovat la mesura (Terrassa, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí i Mataró) va votar favorablement.

SOM VNG conjuntament amb la CUP, i a iniciativa del Sindicat de Llogateres del Garraf, també va presentar una moció de suport a les veïnes del bloc de l’obra social “La Caixa” on va intervenir la veïna afectada pels blocs de la Rambla Sant Jordi, la Sra. Almirall, en representació del Sindicat. La regidora Ester Franco va denunciar que “El que està fent CaixaBank amb els habitatges de l’obra social es tracta d’un escàndol. Estan mercadejant i expulsant a la gent de casa seva, posant preus abusius a habitatges que havien de ser socials.” El grup va recordar que aquestes promocions es van beneficiar de fons públics, a més de les rendes cobrades als seus llogaters i que en el cas de Vilanova es van cedir a l’entitat terrenys que eren públics, un era propietat de l’Institut Català del Sòl i l’altre era propietat de l’Ajuntament. Al conjunt de Catalunya hi ha 2.000 famílies afectades i es va fer una crida a participar en la manifestació del 15 d’abril a Sitges per denunciar l’especulació de CaixaBank amb els pisos de l’obra social. La moció va ser aprovada amb el vot favorable de tots els grups menys l’abstenció de C’s.

Per altra banda, també es va celebrar una sessió extraordinària per a donar compte de la Memòria de la Defensora de la Ciutadania, corresponent a l’any 2022. L’actual defensora, Núria Plana, va fer una exposició de les accions fetes durant el passat any i de les 171 consultes i 46 queixes rebudes. El portaveu de SOM VNG, Juanma Rodríguez va agrair la tasca a la defensora de la ciutadania i va explicar que la memòria és “un bon resum dels problemes de sempre: la bretxa digital, les deficiències a l’enllumenat, el mal l’estat de la via pública, carrers poc accessibles, transport públic deficitari, problemes de circulació a rotondes i carrers, l’excés de sorolls… “. També va incidir en la necessitat de dirigir-se i ser útil per a la ciutadania més jove perquè durant tot l’any 2022 no s’ha atès a cap persona de fins a 35 anys.No responses yet

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *