El govern va intentar una privatització exprès a dit d’AISSA

El govern va ocultar l’inici de la compra d’accions de l’empresa SUMAR, aquesta privatizació exprès no es va consumar per la perdua de la majoria absoluta. 

La junta de SUMAR va autoritzar la compra-venta de participacions de l’empresa a l’Ajuntament de Vilanova, el passat mes de maig, condicionada a l’acord de ple.

Aquesta actuació es va produir abans que el govern municipal informés al Consell Rector d’AISSA del seu pla d’externalització.

Després d’assistir a la passada reunió de dimecres del Consell Rector, i de tornar a trobar-nos amb el regidor i de fer una valoració de les darreres actuacions i propostes del govern, arribem a la mateixa conclusió que ja vam avançar: el govern va fixar com a full de ruta des de l’inici del mandat el desmantellament de l’Organisme Autònom d’Atenció Integral Social i Sanitària (AISSA).

Les noves informacions a què ha tingut accés SOM VNG revelen que l’Ajuntament hauria demanat l’autorització per a la compra d’accions de l’empresa SUMAR, de titularitat de la Diputació de Girona, per a externalitzar-hi la majoria de serveis de l’organisme municipal AISSA abans de portar el seu pla al Consell Rector.

Recordem que durant el Consell Rector de l’organisme del 28 de juny, el govern va intentar sobtadament externalitzar la pràctica totalitat dels serveis que AISSA presta a l’empresa SUMAR. Un procediment que vulnera la llei de contractes del sector públic i que, a més, havia estat declarat com a frau de llei i anul·lat pel TSJC el 2021, quan l’Ajuntament d’Esparreguera va externalitzar la gestió de la seva residència de gent gran a la mateixa empresa que proposa el govern de Vilanova.

El que descobrim ara és que aquest procediment fraudulent que es va treure de la màniga el govern d’una setmana per l’altre, es va venir cuinant a foc lent des de mesos enrere. Des de SOM VNG hem obtingut l’acta de la junta general de l’empresa SUMAR en data del 18 de maig 2022, que aprova la venda d’accions pròpies a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, en un punt que es va presentar per urgència a petició del govern local.

L’acta de SUMAR és a data del 18 de maig
L’acta indica que la petició de venta de participacions per part de l’Ajuntament de Vilanova va ser per urgència. Descarrega l’acta AQUI.

Aquesta informació revela que quan el govern venia en públic (ple municipal del 4 de juliol) que la seva proposta estava “oberta en forma i terminis”, en realitat, ja havia procedit un mes abans a iniciar els tràmits per a la compra d’accions de SUMAR sense notificar-ho a ningú. A més, com dèiem aquest procediment ha sigut declarat irregular per la justícia, doncs el que implica és que una administració pública compra accions d’un organisme autònom d’una altra administració, per tal de no haver de fer un concurs públic.

Per tant, el govern va maniobrar per intentar una privatització exprés d’AISSA, que finalment no es va consumar per la pèrdua de la majoria absoluta al ple municipal. Aquesta actuació es va fer d’esquena al Consell Rector, a les treballadores i a la resta de partits.

En conclusió, el govern al ple municipal i de cara a les treballadores afirma que vol protegir el model i servei, i, en canvi, les seves actuacions demostren que treballen per tot el contrari. Des de SOM VNG demanem al govern explicacions sobre aquestes actuacions opaques i deslleials, i que expliquini realment des de quan estan treballant en el desmantellament d’AISSA, i si per iniciar el tràmit de la compra-venda de participacions de SUMAR comptaven amb l’informe de l’interventor, a més de quan va iniciar els contactes amb la junta d’accionistes de SUMAR, també si han notificat a aquesta junta que ja no hi ha interès en la compra d’accions.

L’acta explica els detalls de com s’ha consumar la compra-venda d’accions. Descarrega l’acta AQUI.

Aquests fets demostren la poca credibilitat de la proposta de Comissió d’estudi del govern, que es crea a mida del govern, que és un paripé que té com objectiu únic de fer veure que el desmantellament d’AISSA és inevitable i on, a més, s’ha vetat la presència de les treballadores. Per a SOM VNG és clarament ideològica i no es fonamenta en dades reals. En definitiva, considerem que l’únic espai legítim per a debatre solucions és el Consell Rector, però que el govern vol tirar pel dret. 

El govern busca qualsevol excusa perquè AISSA caigui en fallida. Treballen perquè sigui inevitable liquidar-la. Durant la pitjor etapa de la pandèmia hi va haver, amb un terç de baixes, i el decés de gairebé el 50% de les usuàries i usuaris, només un dèficit d’aproximadament 200.000€.Ara, en canvi, amb la residència amb totes les places completes, de cop augmenten els problemes de tresoreria i la previsió de dèficit augmenta fins a aproximadament 700.000€. 

Per acabar, l’auditoria que es va comprometre el govern a encarregar a petició del ple, era per demanar una avaluació detallada de la situació econòmica i de gestió real de l’organisme. En canvi, el que finalment ha encarregat el govern és un informe que justifiqui el desmantellament de l’empresa, ja que pregunta per la “viabilitat econòmica de l’organisme” en comptes de preguntar que és el que genera que estiguem en aquesta situació o com s’ha arribat. És a dir, es busca únicament justificar l’acció del govern i no una auditoria real. 

No responses yet

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *