SOM VNG demana una auditoria externa per valorar la situació real d’AISSA

SOM VNG denuncia que el govern de Vilanova s’ha tret del no-res el desmantellament de l’empresa municipal

Ahir el govern municipal de Vilanova va presentar al Comitè d’Empresa i al Consell Rector d’AISSA una proposta de desmantellament de l’organisme autònom municipal i dels serveis que gestiona com la Residència Els Josepets, el Centre de Dia Masbau, el Centre de Dia CAPI Baix-a-Mar, el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), les Dutxes Socials i el Menjador Social.

SOM VNG denuncia que es tracta d’una proposta tancada, amb terminis impossibles per arribar a un acord amb sindicats i grups de l’oposició, i que no va trigar ni uns minuts en ser publicada en el web municipal i en la premsa comarcal. La proposta es va presentar als grups municipals de l’oposició després d’uns mesos de rumors, i després de reunir-se només una vegada amb el govern i sense posar números ni cap mena d’opció per tal que els diferents grups tinguessin l’opció de presentar propostes alternatives.

Per al grup de SOM VNG, la proposta del govern municipal de desmantellar AISSA, i externalitzar la pràctica totalitat dels serveis que aquest organisme prestava, és del tot inadmissible. En primer lloc, perquè es pretenen externalitzar serveis com la residència, el SAD, els centres de dia i el punt de trobada a una empresa de titularitat de la Diputació de Girona. Això representa, la pèrdua absoluta de qualsevol capacitat d’incidència en l’atenció a la gent gran i la dependència. Vilanova i la Geltrú tindrà uns serveis d’atenció a la dependència gestionats des de Girona, el que representa anar totalment en contra del que hauria de ser un model basat en la proximitat.

En segon lloc, perquè el govern incompleix el seu compromís amb l’adhesió de les treballadores d’AISSA al conveni col·lectiu de l’Ajuntament, i, per tant, demostra que les seves afirmacions en favor de millorar les condicions de treball d’aquestes treballadores, que són del tot precàries, no eren sinceres. SOM VNG va presentar dues mocions al ple municipal perquè el govern fes públic aquest compromís d’adherir al conveni municipal a les treballadores d’AISSA, i la darrera va ser aprovada per unanimitat el gener d’aquest any. Una adhesió que va ser acordada en el moment de fer la subrogació de CSP a AISSA, l’any 2018. A més, la decisió de desmantellar AISSA compta el rebuig total dels i les representants de la plantilla que han fet comunicat dient que “ens sentim manipulats i traïts políticament“, i havent anunciat que convocaran una assemblea per concretar mobilitzacions i accions de pressió.

Per una altra banda, SOM VNG no veu acceptable l’actitud del govern, que ha presentat la proposta com a única alternativa al caos, amb un cronograma molt clar que pretén imposar, en un moment en el qual no tenen prou suports per tirar-ho endavant. Aquesta proposta arriba, a més, mesos després de presentar uns pressupostos que s’ha demostrat que estaven maquillats perquè quadressin, però que en cap cas eren realistes, i que portaran a AISSA a un dèficit de 480.000 € (segons les previsions de l’equip de gerència).

De fet, expliquen que quan el govern conclou – per primera vegada – que complir els compromisos salarials faria insostenible l’empresa, el que ve a dir és que considera que no es poden dignificar aquests llocs de treball, majoritàriament feminitzats, i que potser s’ha d’acomiadar gent. Per tant, quan proposa externalitzar-la el que proposa realment és externalitzar la seva responsabilitat i no fer-se càrrec políticament d’una situació que no sap gestionar.

En conseqüència, SOM VNG demanarà, via instància, que s’encarregui una auditoria externa per conèixer de la forma més precisa possible quin és l’estat real de l’organisme, econòmicament i organitzativament, per poder cercar una solució que garanteixi el futur d’AISSA. Ja que, com s’ha demostrat, els números i la paraula del govern ja no tenen cap mena de credibilitat.

No responses yet

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *