El govern menysté a les entitats socials de l’habitatge

SOM VNG denúncia que la proposta de Taula Local d’Habitatge del govern prioritza l’interès econòmic a la finalitat social.

El 4 d’octubre del 2021 el plenari de Vilanova i la Geltrú va aprovar la moció de SOM VNG per la creació d’una taula municipal d’habitatge. En aquesta es demanava constituir una taula pel dret a l’habitatge a la ciutat on formessin part les regidories d’habitatge, acció social i gent gran, a més dels grups municipals i conjunt de moviments socials de defensa del dret de l’habitatge de la nostra vila. 

La regidora Ester Franco ha recordat que: “l’objectiu era molt més que un lloc de traspàs d’informació del govern cap a les entitats socials, era construir una eina bidireccional de participació política on es tinguin en compte el conjunt d’actors socials per a poder elaborar accions i polítiques públiques”.

En canvi, el grup ha explicat que la proposta que presenta el govern per aprovar en aquest ple de maig és frau participatiu i menysté a les entitats socials de l’habitatge i veïnes i veïns que pateixen per accedir a un sostre digne. SOM VNG critica que el govern vol crear un organisme amb un plenari intern i capacitat de votació (llegir aquí). Pel grup és un despropòsit i s’allunya de l’objectiu de la seva moció i a més denúncia que en aquest plenari el govern comptarà amb la majoria absoluta dels vots, i per tant no li caldrà negociar, i que les entitats que representen a la patronal, als constructors i immobiliàries tenen molt més vot que les entitats que representen a les llogateres, als moviments socials a les fundacions solidàries. Per al grup a més, equiparar amb dret de vot als representants dels col·lectius que tenen un interès lucratiu o econòmic al darrera, desacredita ja de per si aquesta proposta de Taula d’Habitatge que demostra que l’objectiu no és garantir el dret social a l’habitatge. 

SOM VNG consideren que el fet de de donar capacitat de votació a una taula així, i el a més fer-lo amb aquestes majories preestablertes és un intent de manipular l’opinió de la ciutadania i fer passar per acords de ciutat o majories qualificades el que serà simplement la voluntat del govern. Per altre banda, afirmen que la proposta del govern exposa innecesàriament les tècniques i tècnics al dotar-los de de vot, i que govern pretén amargar la seva responsabilitat darrere de les treballadores i treballadores municipals.

El portaveu Juanma Rodriguez ha indicat: “Així és com entén la participació aquest govern, les tècniques han de ser-hi però no amb vot, perquè al final han d’assistir amb un criteri tècnic, el criteri polític l’ha de tenir el govern. Al final mecanismes així augmenten la frustració i el cabreig de la ciutadania perquè tal com passa amb les AAVV, el govern fa passar per decisions acordades el que són decisions unilaterals.”  

Per acabar, SOM VNG recorda que una de les prioritats en les quals s’hauria de treballar també en aquesta taula és en la redacció d’un Pla Local d’Habitatge que fos veritablement ambiciós i especifiqués com aconseguir el 15% de parc social i solidari d’habitatge a la ciutat. En canvi, el grup opina que moviments del govern com aquest, “el que pretenen és rebaixar la responsabilitat del govern que no té ni idea ni ha demostrat interès en com garantir el dret dels vilanovins i vilanovines a accedir a un habitatge a la seva ciutat”.

No responses yet

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *