Intervenció de SOM VNG al Ple de Pressupostos 2022-2023 21/02/2022

Bon carnaval a tots els vilanovins i vilanovines. Primerament, volem donar el nostre suport als treballadors i treballadores del servei de recollida de residus que avui han començat la vaga i que com toca estan fent xivarri. Lamentem la manca de diàleg del govern en tot aquest conflicte.

El que avui se’ns ha presentat poden ser perfectament els últims pressupostos del mandat. En primer lloc, per una qüestió de temps: s’han presentat tocant al març, i la seva execució per tant començarà molt tard, a pocs mesos de les pròximes eleccions municipals. En segon lloc, i a la vista dels fets que han succeït en els darrers dies, estem davant d’un govern indolent i que està políticament trencat.

Estem davant d’un govern que no ha treballat per a la ciutat, com demostra un estat d’execució de les partides d’inversions d’un 6,36%. Una xifra que faria avergonyir a qualsevol i que demostra que no porten a terme ni els seus propis projectes. 

Des de SOM VNG, hem presentat un document de propostes on hem dibuixat les que haurien de ser les principals línies d’actuació. També l’hem complementat amb una enumeració concreta de tots els compromisos que el govern ha pres amb l’aprovació d’un seguit de mocions que a dia d’avui no s’han dut a terme. Compromisos que tenen que veure amb donar respostes a barris concrets de la ciutat i a serveis concrets. 

Abans d’explicar les nostres propostes, volem analitzar la proposta de pressupostos municipals del govern. Veient els números i l’historial d’execucions, podem afirmar que estem davant de pura propaganda, de fum.

Explicarem per què és fum enumerant i desgranant de forma senzilla les quatre fal·làcies principals que han acompanyat la presentació d’aquesta proposta de pressupostos.

 1. La primera fal·làcia. Dir que no s’han pujat els impostos.
 • Diu textualment la nota de premsa oficial del govern al web de l’Ajuntament: Olga Arnau ha remarcat el capteniment del govern de “no incrementar impostos municipals aquest any”. La realitat, per dir-ho de forma suau, va en una altra direcció. La taxa d’escombraries, per posar un exemple, es va incrementar un 20% en les ordenances d’aquest any. Però també van pujar l’aigua, i moltes altres taxes i impostos.
 1. La segona fal·làcia. Dir que  és un pressupost expansiu.
 • En el mateix comunicat s’afirma que no s’apugen els impostos, però a la vegada que és un pressupost expansiu: s’afirma que es comptarà amb 10 milions d’euros més, i que hi haurà un increment significatiu de les inversions.
 • La realitat és que d’aquests 10 milions, ens trobem que 5 milions venen de la pujada d’impostos indirectes, directes i taxes i van destinats exclusivament a amortitzar el deute. On són els pressupostos expansius?
 • Després, 3 milions són provinents d’una venta de sòl que el govern té pressupostada des de fa 3 any – abans teniu xifrada en 2 milions i ara en 3-. Aquesta venta de sòl mai s’ha concretat, i de fet, el pronòstic que fem és que no s’acabarà de concretar, sobretot veient que l’informe de l’interventor diu literalment: “En aquesta data no tenim constància de cap informe que detalli les parcel·les urbanístiques que poden ser objecte d’alienació”. Hi ha fonaments per sospitar que aquests 3 milions estan per inflar el pressupost.
 • Però, és que a més, el que hauria de fer el govern no és vendre sòl municipal, sinó fer-lo servir per construir habitatge públic. Mentre Sitges, Sant Pere de Ribes, Vilafranca… estan fent promocions d’habitatge en règim de lloguer social amb cessions d’ús temporals, a Vilanova el govern pretén vendre sòl municipal.
 • I després tenim 2 milions d’euros que vindran, en teoria, dels Fons Next Generations per a projectes de mobilitat i TIC. Diem en teoria, perquè encara no s’han atorgat. Tan de bo arribin, però com es diu aquí “no diguis blat, fins que sigui al sac i ben lligat”.
 • És a dir, 10 milions d’ingressos nous dels quals la meitat van a parar a deute i els altres són fum. On són els pressupostos expansius?
 1. La tercera fal·làcia. Aquesta fa molt de mal per lo sensible del tema: no hi ha cap aposta real per abordar el gran problema de l’accés a l’habitatge. 
 • Primer de tot per la vostra inacció. De la partida prevista per incorporar nous habitatges només es va executar el 30% l’any 2021, per a habitatges que ja es van adquirir l’any 2020. En aquest pressupost s’hi destinaran, si fa no fa, els mateixos recursos. Per tant, ens quedem com estàvem.
 • A més, s’ha destacat  la incorporació de 24 habitatges de la SAREB al parc municipal de l’habitatge. S’ha de tenir molta barra!  Aquests 24 habitatges s’incorporaran només durant 4 anys, amb pròrrogues màximes de fins a 4 anys més. Però a més, d’aquests 24 pisos molts ja estan ocupats, i quan s’acabi la cessió o bé s’haurà de tenir regularitzada la situació, o bé s’hauran de retornar a la SAREB desocupats i reformats. En resum, que l’Ajuntament si no fa la feina, acabarà fent de desokupa. És a dir, ni són gratis, ni són nostres ja que les hem de retornar i a més no estan buides, per tant no s’amplia el parc d’habitatge. 
 1. La quarta  fal·làcia. Dir que ressalten les polítiques de foment de l’ocupació.
 • Mireu, això no cal ni desenvolupar-ho. Si en alguna cosa ressalten les polítiques de foment de l’ocupació és per ser ridicules. Es presenta com a gran política uns plans d’ocupació que tan sols ocuparà a 32 persones, amb una població de gairebé 70.000 habitants. Per mesurar realment aquestes xifres, cal veure que en el municipi veí de Sant Pere de Ribes, els plans d’ocupació han ocupat 30 persones, amb una població de 30.000 habitants.
 • El mínim que se li ha d’exigir a qualsevol govern és que presenti un pla de foment de l’ocupació amb cara i ulls, i amb l’objectiu final que els plans serveixin perquè les persones que hi participen aconsegueixin un contracte indefinit en el sector privat. Hi ha moltes experiències d’èxit al Penedès i a la comarca. Poseu-vos-hi d’una vegada. 

Per tant, el vostre pressupost és resumeix en quatre fal·làcies:

 • 1. Si que pugen els impostos.
 • 2. No és un pressupost expansiu. És a dir, no hi ha assegurat cap euro més en inversió per habitant. 
 • 3. No hi ha cap aposta per les polítiques d’accés a l’habitatge. 
 • 4. I tampoc hi ha unes polítiques de foment de l’ocupació amb cara i ulls.

És a dir, aquest pressupost dona l’esquena a les necessitats de la ciutat i no incorpora res rellevant nou per a la ciutadania que no estigués ja en l’anterior. 

Ho tornarem a dir, Vilanova necessita un govern que treballi i que compleixi la seva paraula. SOM VNG vam presentar fa dues setmanes un document a la resta de grups, on recordavem fins a 14 compromisos que el govern ha tingut amb la ciutadania en aquest ple municipal. Compromisos en base a mocions aprovades al ple. Entre les mocions que enumerem hi ha els acords aprovats en matèria d’habitatge, de dependència, d’atenció a les persones en situació de sense llar, també d’abordatge de les violències masclistes, les reivindicacions del moviment veïnal, etc. 

També hem presentat propostes noves, ja que cal una actualització i revisió dels compromisos que ha fet aquest govern, com també cal respondre a problemàtiques que han sorgit durant el mandat com el tancament de Mahle. SOM VNG hem proposat tres línies d’actuació per a respondre a aquestes necessitats. Convidem a la ciutadania a llegir el conjunt de les nostres propostes al nostre web, però en destacaré algunes: 

1. Garantir l’accés a l’habitatge:

 • Destinar el 30% de les noves construccions a lloguer social (Ribes)
 • Promoció d’habitatge públic mitjançant cessió d’ús temporal a cooperatives/tercer sector
 • Impulsar un ens municipal per a la promoció d’habitatge 

2. Manteniment de la via pública

 • La ciutat necessita més arreglar les voreres i menys pintar les calçades. La gent per on camina és per les voreres.
 • Proposem l’escolta activa i col·laborativa amb les associacions de veïns i veïnes i les entitats del municipi. Ha quedat palés en els diferents Consells d’AAVV la manca de participació ciutadana i d’antelació amb la ciutadania en les intervencions als barris per a una millor planificació.

3. Reindustrialització de la ciutat

 • Impulsar una mesa comarcal per a la reindustrialització amb agents socials
 • La promoció de sòl industrial, reforma del POUM
 • Crear subvencions pròpies per a fomentar estudis a l’UPC i les spin-off per a fomentar el desenvolupament tecnològic a la zona.
 • Encarregar una sèrie d’estudis per a valorar les possibilitats de desenvolupament econòmic en sectors estratègics com l’energia verda, la robòtica i les TIC adreçades a l’atenció a les persones, la producció de xips i de software, etc.

Les propostes de SOM VNG van en el camí de fer front els problemes del dia a dia de la ciutat, a més de qüestions estratègiques a les qual cal fer-ne front ja. Idees que malauradament no es troben en la proposta que votem avui.

Per concloure: parlem llavors, d’un govern indolent i políticament trencat. Que no és capaç ni de dur a terme els seus propis projectes. Que no s’adapta a la situació canviant i als problemes incipients de la ciutat, que no compleix la seva paraula amb la ciutadania. I que ha presentat un pressupost que és fum, que aquests 10 milions d’euros que anuncien no els veurà cap vilanoví ni vilanovina, i que no aposta en absolut ni per polítiques d’accés a l’habitatge, ni de foment de l’ocupació. Necessitem un govern que practiqui l’escolta activa amb els veïns i veïnes i entitats, i que s’ocupi tants dels problemes del dia a dia de la ciutat com del manteniment de la via pública com dels estratègics com la desindustrialització del nostre teixit econòmic. Per això, perquè són uns pressupostos que donen l’esquena a la ciutat, el grup de SOM VNG votarem en contra.

TORN DE RÈPLICA

Vist que el grup municipal de la CUP no ha demanat torn de paraula per desmarcar-se del posicionament del govern, entenem que desobeiran el mandat de la seva assemblea.

Lamentem que Vilanova hagi de veure en el dia d’avui com s’aproven els pressupostos de la seva ciutat mitjançant un acte de transfuguisme de tres regidors i regidores. El transfuguisme no només desacredita a les institucions sinó que fa especial mal precisament a organitzacions assembleàries com la nostra, doncs debilita el plantejament polític popular pel qual es poden canviar les coses d’abaix cap adalt.

No responses yet

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *