Article a Eixdiari.

El govern de Vilanova ha registrat un punt d’urgència per al ple ordinari de gener amb una proposta d’expedient per imposar penalitats a l’empresa Valoriza Servicios Medioambientales S.A. per incompliment d’obligacions contractuals. En aquest expedient sancionador, l’Ajuntament recopila una sèrie de vuit abocaments de voluminosos i desbordaments de brossa del setembre del 2021 a la ciutat on s’especifica l’incompliment de l’empresa en la seva obligació contractual en la recollida d’escombraries i neteja viària. La totalitat de les sancions que es vol imposar a l’empresa és de 64.000€.

Des del grup municipal de SOM VNG, volem assenyalar que aquesta proposta de sanció demostra, en primer lloc, que efectivament hi havia recorregut legal per a penalitzar a l’empresa concessionària per a la seva pèssima gestió. Això, és important doncs de SOM VNG hem reclamat que es penalitzi a l’empresa des d’abans de la pròrroga forçosa el 2018. Així que la primera reflexió que fem és que no només arriba tard aquest primer expedient sancionador, sinó que a més el govern de la ciutat no ha mogut fitxa en aquest sentit fins que el Tribunal Català de Contractes a partir d’una denúncia de Valoriza, va frenar cautelarment el procediment de la nova licitació per a la gestió del servei de recollida d’escombraries el 25 d’octubre del 2021. Els informes que justifiquen aquest expedient es van emetre el 18 de novembre del passat any, és a dir tres setmanes després de la suspensió i en resposta a aquesta.

Per tant, lamentem que el govern no hagi explorat totes les vies d’acció i resposta en aquests anys per vetllar pel bon servei en la recollida dels residus encara que fossin nombroses les múltiples queixes de veïnes i veïns, i que es demostra pels fets en que no s’han decidit en dir prou i exigir el compliment del contracte fins que s’ha posat en perill la nova licitació que pretén el govern. I que ho estan fent només com a contrarèplica i com a mesura de pressió davant dels litigis que tenen amb l’empresa.

Per altra banda, també considerem que l’expedient sancionador es queda molt curt si pretén ser una veritable eina de pressió. Els vuit incidents indicats i detectats amb fotos són una representació molt petita del que passa cada setmana a la vila i demostra poca empenta per part del govern ja que simplement amb una campanya apel·lant a la col·laboració ciutadana, en els 25 dies que van trigar en redactar l’informe s’haguessin pogut recopilar moltíssims més incidents. Això és una llàstima ja que des del nostre parer una hipotètica sanció de 64.000€ no és una mesura de pressió suficient per una empresa que s’embutxaca 7,7 milions amb un contracte públic que pretèn extendre en el temps a tota costa.

Per això, des de SOM VNG insistim en què en que la situació és més que insostenible i nosaltres no participarem en el debat de qui és més culpable. El que ens preocupa és com solucionar-ho. L’única manera de solucionar aquesta situació ja, de forma immediata, és recuperant la gestió directa del servei. Ho venim dient desde 2018, però és que ara ja no hi ha una altre opció.

Per tant, des de SOM VNG continuem proposant: 

1.- Retirar la licitació per posar fi al litigi.

2.- Iniciar ja els tràmits per gestionar el servei de recollida de residus des de la Companyia d’Aigües, una empresa solvent i amb un endeutament molt baix que pot assumir un crèdit a llarg termini.

3.- Comprometre’s a absorbir les treballadores i treballadors actuals amb les condicions laborals del nou conveni.

4.- Iniciar xerrades participatives amb la ciutadania i planificar l’aplicació més eficient per a cada barri. 

No responses yet

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *