El govern llança el globus sonda d’obrir els diumenges per imposar un model que atempta contra la conciliació.

SOM VNG ha fet una roda de premsa per denunciar que el govern de Vilanova i la Geltrú està intentant posar sobre la taula la desregulació dels horaris comercials amb l’obertura comercial dels diumenges. Segons el grup municipal, el govern ho ven com l’inici d’un debat, però en realitat aquest és un fals debat i que en realitat es tracta d’un globus sonda per intentar fer que cali la idea en la ciutadania de què un estudi avala aquesta opció. La veritat, però, és que no han contrastat aquest document amb els comerços, i que no pretenen explicar-los fins que passi un mes després de l’anunci.

El grup ha explicat que aquesta desregularització dels horaris comercials no l’ha demanat ningú, és més, les entitats de comerciants s’han posicionat en contra ara i històricament. De fet el 2012, el 80% dels socis de l’entitat Viu Comerç van votar en contra de donar l’aval per demanar la delimitació de la zona turística del municipi, també el 2018, l’entitat va fer una campanya anomenada “R.I.P. al comerç del centre” per denunciar les conseqüències d’una possible ampliació de l’horari comercial els diumenges.

Per tant, SOM VNG ha explicat que anunciar les suposades conclusions d’aquest estudi un mes abans de presentar-lo als comerciants, es tracta clarament de joc brut per part del govern municipal.

Segons ha explicat la regidora Ester Franco: “Perquè en volen parlar ara? Per una situació concreta: la implementació del parc comercial de Masia Barreres II, i amb aquest el trencament amb l’actual model comercial. Posem en dubte que aquest parc generi els llocs de treball que s’han anunciat, bàsicament perquè les superfícies comercials que s’han anunciat ja eren a la comarca i ja ocupaven a gent del municipi”.

Sobre l’estudi, que el grup si ha pogut tenir accés i que han anunciat que compartiran al seu web perquè ha de ser d’accés públic, han explicat que queden dues coses clares: la primera, que queda palès que el comerç i la ciutadania de Vilanova i la Geltrú expressen un rebuig molt gran a aquesta desregulació i la segona, que l’ampliació dels horaris en realitat no assegura l’augment del consum, i en canvi, si l’augment dels costos per a petits i mitjans comerços.

Per tant, per a SOM VNG, s’evidencia que aquesta mesura només beneficiarà a grans superfícies, sobretot les d’alimentació. A més, han explicat que la desregulació dels horaris és apostar per un model comercial en què predominen les grans superfícies i que això, a mitjà termini suposarà la mort de molts establiments familiars d’aquest sector, i del model comercial català, a la nostra ciutat.

Han recordat que la major part del teixit comercial de Vilanova és petit i mitjà comerç,i que per aquests, aquesta mesura suposa més sobrecostos i menys conciliació. Aquesta mesura doncs, va en direcció contrària al futur del mercat laboral global, tot just quan s’està estudiant la reducció de la jornada laboral per poder ocupar a més gent. Així que consideren que la proposta del govern de Vilanova és precaritzar encara més la vida de la gent i va en contra dels debats globals entorn de com ha d’avançar la conciliació laboral.

Segons el regidor Juanma Rodríguez: “Ens sobta que un govern republicà assumeixi el projecte del PSC, i no només això, sinó que a més la proposta té com a referent el model de Madrid, on gairebé ha desaparegut el petit comerç”. SOM VNG també ha explicat que Vilanova no està exercint la seva capitalitat, ja que no està impulsant l’economia de la comarca, sinó que està actuant de forma deslleial. Això és així, ja que no està treballant per l’equilibri econòmic de la comarca, sinó que només es mira el melic, com és el cas de la deslocalització del Decathlon i el Conforama de Sant Pere de Ribes cap Vilanova i la Geltrú.

En aquest sentit SOM VNG, ha fet valdre les virtuts que ja té Vilanova com atractiu i considera que el govern menysvalora la ciutat amb aquest debat, i ha tornat a reivindicar les seves propostes per donar suport al comerç local com:

  • Millorar i ampliar el transport públic, connectant millor els aparcaments dissuasius.
  • Dinamitzar el moviment a la vila invertint en l’oferta cultural i d’oci a la ciutat.
  • Campanyes d’impuls al consum local com els xecs regal per comprar al petit comerç en campanyes com la de Nadal.

SOM VNG ha manifestat que ells ho tenen clar, si es vol ajudar al petit i mitjà comerç de Vilanova, el que hem de fer és escoltar al petit i mitjà comerç de Vilanova. Els treballadors i treballadores de Vilanova i els i les comerciants tenen dret al descans i renunciar a un dret no és llibertat, és explotació. Per últim, SOM VNG ha recordat que aquest debat no afecta només als comerços, sinó a tots els veïns i veïnes de la ciutat i a les entitats i associacions, perquè al final no parlem d’obrir els diumenges, sinó del model de ciutat i de quin tipus de vida volem tenir. I en aquest sentit si alguna cosa ha posat sobre la taula el feminisme és sobre la necessitat de posar les cures i la vida al centre i això no depén d’organitzar les nostres vides entorn del consum.

Us deixem aquí per a descarrega el darrer estudi.

No responses yet

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *