SOM VNG denuncia que el govern i el PSC juguen amb la ciutat i adverteix que l’única solució per a no perpetuar el mal servei de la recollida de servei fins al 2023 passa per remunicipalitzar el servei

L’anunci de la decisió del Tribunal de Contractes de suspendre cautelarment la nova licitació del contracte de recollida de residus porta a la ciutat de Vilanova a un nou escenari que empitjora la situació actual.

El primer que volem aclarir, per acabar amb els rumors interessats i comunicats confosos, és que aquesta decisió no afecta un model de recollida concret, és a dir, el polèmic porta a porta, sinó al mateix servei de recollida que porta en pròrroga forçosa des del 2018. Cal recordar que SOM VNG ja va alertar aleshores que s’estava posant en perill el servei i s’acabava el contracte, i el govern de CiU i PSC no oferia cap solució mentre nosaltres ja proposavem que es recuperés la gestió directa del servei. 

Reportatge de Canal Blau sobre la nostra proposta

Volem denunciar que l’actual govern d’ERC, Junts i la CUP, així com el PSC, fins fa poc també al govern municipal, estan tractant aquesta qüestió com si fos una batalla de partits i estan jugant amb la ciutat, i la ciutat no és un joc. Recordem que quan el PSC i CiU governaven van proposar una nova licitació que no va tirar endavant perquè ERC i la CUP van votar en contra, perquè aleshores apostaven per la municipalització. Només quatre anys després, ERC, la CUP i Junts rebutgen la municipalització i són ara els que porten una nova licitació a concurs i és, per contra, el PSC qui intenta obstaculitzar-la.

Ens sembla molt greu que el joc partidista porti a la ciutat a una situació de paràlisi en una qüestió central i que pot acabar en la insalubritat als nostres carrers. Amb la nova situació, fins que el Tribunal de Contractes no prengui una decisió, podem esperar entre quatre i nou mesos. Siga quina siga la decisió final d’aquest litigi, i contemplant possibles recursos, passarà molt de temps, i per tant seran molts mesos en els que l’empresa es seguirà lucrant mentre presta, i a consciència, un servei nefast. Fins i tot, podem arribar al 2023 amb aquesta situació de desgavell. 

Per una altra banda, cal destacar el paper de l’alcaldessa Olga Arnau, que es posa de perfil i no apareix per donar resposta, com si la situació del servei amb més despesa del pressupost municipal no anès amb ella. Sembla que tothom es prengui aquest tema com un joc. Com si aquí tothom no tingui una part de la responsabilitat de la brutícia en la ciutat. 

Des de SOM VNG entenem que aquí ningú és pot posar de perfil i que cal un govern amb la determinació de solucionar d’una vegada per totes la situació nefasta del servei de recollida de residus a la ciutat. No podem esperar mesos o anys de litigis. La ciutat no està per batalletes d’uns i altres, que es creuen que la ciutat és un joc i que tot s’hi val per arreplegar vots. 

La situació ha arribat a un punt insostenible i nosaltres no participarem en el debat de qui és més culpable. El que ens preocupa és com solucionar-ho. Ara més que mai, està clar que l’única manera de solucionar aquesta situació ja, de forma immediata, és recuperant la gestió directa del servei. Ho venim dient desde 2018, però és que ara ja no hi ha una altre opció.

Per tant, des de SOM VNG proposem: 

  1. Retirar la licitació per posar fi al litigi.
  2. Iniciar ja els tràmits per gestionar el servei de recollida de residus des de la Companyia d’Aigües, una empresa solvent i amb un endeutament molt baix que pot assumir un crèdit a llarg termini.
  3. Comprometre’s a absorbir els treballadors i treballadores actuals amb les condicions laborals del nou conveni. 
  4. Iniciar xerrades participatives amb la ciutadania i planificar de forma participativa el millor i més eficient sistema per a cada barri. 

No responses yet

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *