SOM VNG ha sigut l’únic grup que ha presentat propostes i mesures per una fiscultat redistributiva i justa, però no han sigut escoltades pel govern.


El govern de Vilanova i la Geltrú ha aprovat en solitari al ple municipal d’aquest dilluns, una pujada de les taxes d’un 20% de les escombraries i d’un 10% l’aigua i congela les mesures socials i no les adequa a l’increment del cost de la vida. Van justificar les seves mesures en “l’herència rebuda” i ens els deutes que haurà d’afrontar l’Ajuntament i han volgut que la discussió passés per un enfrontament amb el PSC a veure qui era més responsable d’aquesta. 

En canvi, SOM VNG va ser l’únic grup que va presentar propostes per una fiscalitat redistributiva i justa i que no van ser escoltades pel govern. En aquest sentit van explicar que les ordenances que presentaven el govern una mostra de com de lluny estem en política fiscal justa. 

Han explicat que l’increment de la taxa serà lineal, el 20% per a tothom, i tothom pagarà 140€, visqui al Tacó o visqui al Tennis. Ho consideren injust perquè la despesa que representa recollir els residus d’una zona de baixa densitat com el Tennis representa un major esforç, que no pas en una zona on hi ha una major densitat, i en menys temps es recullen els residus de més llars. En la taxa comercial passa exactament el mateix: s’incrementa de forma lineal un 10%, ja sigui a una fruiteria de barri que a un Lidl o a un ALDI. És evident, han explicat, que l’esforç que ha de fer una fruiteria per pagar 877€ és molt més gran que el de hauria de fer una gran superfície pagant 3.000€ l’any. Per això, han plantejat la necessitat de reformular aquesta taxa perquè l’esforç s’ajusti a la capacitat de cada comerç.

A SOM VNG els sembla positiva la iniciativa del porta a porta com a  necessitat urgent per fer front a l’emergència climàtica, encara que estiguin en desacord amb la gestió externa d’aquest i el calendari d’execució. Però, entenen que l’increment de la taxa d’escombraries fa més mal que servei en la implementació del nou model, ja que fa que la ciutadania rebutgi d’entrada una iniciativa que ha de ser positiva.

Segons indiquen la taxa ha augmentat un 50% els darrers sis anys i el servei està pitjor que mai i han dit: “un major esforç per part de la ciutadania sempre ha de venir justificat per un major esforç per part de l’administració  i per una millora del servei, i aquest no és el cas.

Per mirar de fer d’aquesta una taxa justa, SOM VNG ha presentat la proposta d’anar cap a un model de taxa que diferenciï els habitatges plurifamiliars, els unifamiliars agregats, i els unifamiliars aïllats, aquests darrers en funció dels m2. Una proposta que no és cap invent de SOM VNG, ni cap carta als reis mags, sinó que ja s’aplica a municipis veïns com Sant Pere de Ribes. De fet, el grup municipal va valorar positivament la nova modalitat per a domicilis en sòl no urbà, “però s’ha quedat molt curta, i podria anar més enllà per tenir una taxa d’escombraries  redistributiva i justa”.

Pel que fa a la resta d’Ordenances, també han matisat “que la majoria de les ordenances es congelen, i és cert, però també ho és que s’han congelat les seves polítiques socials”. El cost de la vida s’ha incrementat de forma notable, a cada vegada més gent li costa més arribar a final de mes, però el govern no ha ampliat els llindars per accedir a les bonificacions de l’IBI. La gent té més dificultats, però no se li donen més facilitats. Per això han presentat una proposta concreta per ampliar els llindars per accedir a aquestes bonificacions, i així, amb els pocs instruments que es tenen, apropar-se més a una fiscalitat justa i a la redistribució de la riquesa.

Una altra gran problemàtica amb la qual es troben les vilanovines i els vilanovins és l’habitatge. SOM VNG ha denunciat que pràcticament no s’hagin incorporat mesures noves  i han proposat bonificar  els habitatges per a lloguer social el 95% de l’IBI i han recordat que aquest govern no hagi gastat gairebé cap partida del pressupost en polítiques d’habitatge.

En aquest sentit també lamenten que no hagin incorporat les seves propostes en matèria d’emergència climàtica i contra l’estafa de les elèctriques, ja que també en aquestes ordenances les polítiques ecologistes han quedat congelades. I consideren que l’Ajuntament i la ciutat està perdent una gran oportunitat per posar-se al capdavant de la lluita per una transició ecològica justa.

No responses yet

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *