SOM VNG proposa que als habitatges d’edificis plurifamiliars no se’ls incrementi la taxa d’escombraries i reformular la taxa per a les grans superfícies comercials

SOM VNG ha presentat un document de propostes per a les Ordenances Municipals de 2022. Defensen que hi ha una altra manera de fer política fiscal a Vilanova i la Geltrú, més justa socialment i ecologista. Malauradament el govern no ha facilitat ni informació ni el temps necessari per poder debatre-les ni per a poder contrarrestar en detall els seus números que suposen un daltabaix per a molts veïns i veïnes de la ciutat.

El debat sobre les Ordenances Fiscals tindrà com a gran protagonista la recollida de residus, particularment la implementació del nou sistema porta a porta. Respecte el mal funcionament del sistema actual, SOM VNG vol recordar que aquest té el seu origen en la seva privatització. La formació  ve advertint de la mala situació, i de que aniria a pitjor des del 2017. En aquell moment es va alertar que s’estava posant en perill el servei, perquè s’acabava el contracte i no hi havia cap proposta per part del govern de CiU i PSC, que van fer una pròrroga forçosa, i posteriorment van portar al ple una nova licitació que va ser rebutjada pel ple, pels mateixos grups que ara aproven seguir amb la privatització del servei. 

El que s’ha fet malament en el passat no exculpa a l’actual govern de la seva mala gestió.  SOM VNG ha posat de manifest que el govern hauria d’haver rescatat el servei, perquè així ho preveu la llei, i no començar la casa per la taulada. Això sí, és favorable al canvi de model de recollida de residus, però denuncia que  tal i com s’està gestionant, amb presses, sense una bona campanya de divulgació, amb uns terminis impossibles i sense finançament, suposarà més esforços innecessaris per a la ciutadania. 

Per tant, SOM VNG considera que la pujada del 20% de la taxa d’escombraries domiciliàries és injusta i innecessària. Injusta, perquè es tracta d’una pujada lineal que afecta a tots els veïns i veïnes per igual, independentment de l’habitatge que tinguin i de la despesa que aquest suposi pel sistema de recollida. Per a SOM VNG és innecessària perquè el govern ha disposat de romanents en els exercicis anteriors, i si hagués apostat fermament pel nou model els podria haver destinat per aquesta inversió. De la mateixa manera, podria haver cercat de forma més activa altres vies de finançament, o podria haver apostat per la gestió a través de la Companyia d’Aigües, que té prou solvència com per demanar un crèdit a llarg termini, i això hauria tingut un impacte menor sobre el pressupost anual de la corporació.

SOM VNG defensa que les pujades d’impostos només tindrien sentit quan aquestes es fan per garantir un servei de qualitat, però denuncia que aquest no és el cas. I és que, l’increment de l’esforç de la ciutadania ha de venir obligatòriament acompanyat d’una millora substancial del servei. 

Més enllà de la crítica, SOM VNG ha presentat un document on detalla les següents propostes:

  1. Que als habitatges d’edificis plurifamiliars no se’ls incrementi la taxa d’escombraries i que la quota distingeixi entre unifamiliars agrupats, unifamiliars aïllats i els m² de superfície d’aquests últims.
  2. Que es reformuli el sistema de la taxa comercial perquè els petits i mitjans comerços i establiments de Vilanova deixin de fer un esforç més gran que les grans empreses. 
  3. Ampliar els llindars d’ingressos per a que més famílies puguin accedir a les bonificacions d’IBI.
  4. Fomentar la instal·lació d’energies renovables augmentant les bonificacions per a les noves instal·lacions d’autogeneració, com també la bonificació per millorar l’envolupament tèrmic dels habitatges.
  5. Aprofitar les ordenances fiscals per fomentar el lloguer social mitjançant bonificacions.

Reportatge de Canal Blau respecte a les nostres propostes

No responses yet

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *