Els compromisos de les darreres mocions aprovades pel ple municipal no han sigut executats per part del govern municipal i la situació lluny de solucionar-se ha no deixat d’empitjorar


Article original a Exdiari.

La subvenció s’ha perdut vers l’Ajuntament de Manresa que va al·legar i finalment ha pogut demostrar que el seu projecte era millor tècnicament dels quals es presentaven entre municipis d’entre 50 mil i 100 mil habitants.

Això suposa una dificultat afegida per a desenvolupar el porta a porta, un projecte que des de SOM VNG considerem que és vital i és que la transició ecològica no pot esperar més i per tant hem de millorar els percentatges de recollida selectiva i assolir almenys els exigits per llei (el 55% el 2025, el 60% el 2030 i el 65% el 2035), a més de reduir la quantitat impropis i envasos.

El porta a porta és un sistema que encara que suposi d’entrada moltes dificultats d’implantació, entre d’altres culturals i logístiques, és l’eina que s’ha demostrat més efectiva a l’hora d’aconseguir millors percentatges de reciclatge. Un exemple d’aquest mateix any: l’Ajuntament de Lleida ha implementat el porta a porta als barris de Pardinyes i Balafia mitjançant una prova pilot ha aconseguit passar d’uns percentatges del 30% de recollida selectiva fins al 70% en pocs mesos.

Per això lamentem que les presses i la nefasta gestió del govern està complicant la viabilitat d’un projecte que hauria d’haver vingut precedit de la remunicipalització de la gestió dels serveis de neteja viària i de recollida de residus. I és que mantenir la gestió privada del servei només suposa que encarir el sistema, ja que amb la gestió directa estalviaríem fins a 300 mil euros anuals i ens donaria de més eines per conscienciar a la ciutadania vers el fort xoc cultural que suposa el canvi de sistema.

La nostra proposta sempre ha sigut fer simultàniament el canvi de gestió i el canvi de model, i els fets d’avui ens tornen a demostrar que també era econòmicament la millor opció. Aleshores ens vam trobar amb les excuses banals del govern que no va voler evitar que la recollida de residus segueixi en mans privades i ara les eines que tenim per fer front al canvi de model són molt limitades.

I és que la darrera garrotada al projecte ha sigut tan dura que posa en qüestió com el govern el tirarà endavant mantenint la gestió externa del servei, sense que això suposi un augment desmesurat de la pressió fiscal sobre la ciutadania. Segons l’informe de l’interventor municipal el nou model de recollida de residus, d’entrada, no és sostenible financerament a curt i mig termini, atesa la situació de la hisenda municipal ja que suposa un augment de la taxa de recollida de l’1,5% anual, la necessitat de finançament del nou model seria de més d’un milió d’euros acumulatiu per cadascun dels dos primers anys 2023 i 2024, estabilitzant-se l’increment el darrer any. Amb la situació actual això comporta, segons l’interventor municipal, un augment de la taxa d’un 21,09% en el pressupost del 2022 i d’un 17,51% en el del 2023.

El que més sobta de tot plegat és la tossuderia del govern local de seguir amb el seu full de ruta sense explicar com farà front els nous impediments. Des del nostre punt de vista és preferible que l’empresa municipal d’aigües demani un crèdit a llarg termini per a fer les inversions necessàries per remunicipalitzar la gestió a augmentar els impostos a la totalitat de veïns i veïnes.

Amb la situació que ens trobem ara, a l’adoptar el nou model mantenint la gestió privada necessitarem disposar de nous ingressos pressupostaris o d’una reducció significativa d’altres serveis i activitats municipals. Una evidència per al qual el govern municipal no ha donat resposta: ni planteja com volen aconseguir nous ingressos (mitjançant l’increment abusiu d’impostos que anticipa l’interventor) o desvela quins serveis o despeses volen retallar (en el cas que no volguessin incrementar els impostos).

A hores d’ara ja no hi ha excuses i cal posar de manifest que malgrat que ens pesi, el grup municipal de la CUP de Vilanova i la Geltrú – que porta la regidoria d’Espai Públic i Medi Ambient – està fallant deliberadament el seu compromís electoral de remunicipalitzar la gestió dels residus. I això és així perquè políticament han renunciat al canvi de gestió, ja que des del començament han decidit apostar únicament per implementar, encara que sigui precipitadament, el porta a porta a tots els barris de la ciutat. Per tant consideren prioritari el canvi de model al canvi de gestió malgrat que els fets demostrin que una cosa no és sostenible sense l’altre. És una decisió que podem entendre, però que no compartim i que ha tingut conseqüències: en licitar un nou contracte s’ha ajornat la possibilitat d’internalitzar la gestió fins d’aquí dos mandats.

En canvi, la implantació del porta a porta que necessita més temps per un tema de pedagogia i de desenvolupament adaptat a cada barri, l’han comprimit en un any encara que això suposi un desgavell a curt termini quan s’hauria d’haver començat per proves pilots en els barris on és més fàcil implementar i on els avantatges es veurien més fàcilment per aprendre dels errors i a la vegada conscienciar millor a la població. Des de SOM VNG exigirem que almenys s’adeqüin els impostos, en concret la taxa d’escombraries, almenys a criteris progressius i de justícia social.

El capteniment del govern de seguir amb la gestió privada només fa que mantenir el lucratiu negoci de la multinacional Sacyr i la seva filial Valoriza. La proposta que presenta el govern suposarà un desgavell a curt termini ja sigui logístic com econòmic. I és que per culpa de la ineficàcia i tossuderia del govern, la ciutadania cada vegada patirà més en aquest convuls canvi de model en la gestió de residus que per contra és molt necessari tant per al medi ambient com per a obtenir un resultat més eficient en la neteja i recollida de la vila. I això és el que més lamentem, que per culpa de la gestió del govern la ciutadania es posi en contra d’una mesura que en realitat ha de ser positiva.

Ester Franco Siles
Portaveu del Grup Municipal de SOM VNG

No responses yet

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *