• El ple aprova dedicar un espai de suport i confort al cementiri per a les famílies que pateixin dol perinatal, gestacional i neonatal.

El ple de juliol ha tingut els debats més importants en la declaració de la ciutat com a àrea de mercat d’habitatge tens i la votació de la memòria sobre la gestió dels serveis de neteja viària i de recollida de residus. Pel que fa al primer punt, tot i que SOM VNG ha votat a favor, la regidora Ester Franco ha critica la passivitat d’aquest govern i dels anteriors en matèria d’habitatge, i ha afirmat que Vilanova sigui una àrea amb mercat tens “és en part responsabilitat d’aquest mateix govern”, perquè “no només no ha incrementat significativament el parc públic de lloguer, sinó que a més potencia que centenars d’habitatges surtin del mercat residencial i passin al turístic”, ha explicat la regidora.

Pel que fa als serveis de neteja viària i recollida de residus, SOM VNG ha votat en contra de la memòria. El govern municipal justifica la negativa a internalitzar la recollida de residus per la incapacitat de fer la inversió inicial necessària, una inversió que és molt inferior al que es va anunciar als mitjans. Per al grup municipal, l’Ajuntament sí que es pot fer càrrec d’una inversió d’aquest tipus, tractant-se de tres milions d’euros. Tal com va expressar la regidora Ester Franco “la decisió de no internalitzar la recollida de residus no és una decisió tècnica, sinó que es tracta d’una decisió política”. El govern pren la decisió d’optar per l’opció més cara, la privada, que “ens sortirà uns 282.423,84 € més car cada any” va explicar la regidora de SOM.

En aquest Ple SOM VNG ha presentat tres mocions: una per al reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal, una altra de rebuig a la pujada del preu de l’electricitat i, la darrera, contra el bloqueig a Cuba. Amb la primera, el grup municipal volia donar visibilitat a aquesta situació i animar a les institucions, concretament al nostre ajuntament, a què acompanyin a les famílies en el seu dol i participin en acabar amb el tabú. La regidora Ester Franco, que ha defensat la moció, ha explicat que “sovint les famílies que pateixen una pèrdua d’aquestes característiques es troben soles a l’hora d’afrontar aquest dolor” i que fins i tot “les famílies que han patit la mort d’un fill durant la gestació o poc després de néixer no estan emparades amb una baixa ni amb un seguiment per a la recuperació física i psicològica”. La moció, que va ser aprovada per unanimitat, proposava habilitar un espai de suport i confort al cementiri municipal, així com treballar per la sensibilització i visibilització del dol perinatal.

Pel que fa a la moció de rebuig a la pujada del preu de l’electricitat, el portaveu de SOM VNG va expressar que “s’ha volgut vendre que amb la nova factura s’estalvia, però la realitat és que no només no hi cap reducció en la factura, sinó que a més el preu de l’electricitat ha tingut una pujada històrica”, amb un preu del MWh que és 2,7 vegades més que a finals de l’any 2020. La causa, va explicar el regidor, és que “tenim un bé bàsic com és l’electricitat en mans d’un oligopoli que manipula el mercat com vol”. A més, aquesta reforma s’ha venut com una acció per fer front a l’emergència climàtica, pel que Enver Aznar va criticar que “el que cal per fer-hi front de debò és actuar sobre l’oligopoli”. “No es frenarà l’emergència climàtica fent que la gent posi les rentadores a la matinada o el cap de setmana, i encara menys fent pagar més a la ciutadania per un bé esencial” ha afirmat el regidor de SOM.

La darrera moció que va defensar SOM VNG va ser la moció contra el bloqueig a Cuba. Aquesta moció arriba després que el passat 23 de juny l’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar una resolució exigint la fi d’aquest, amb 184 a favor, dos vots en contra (els de Estats Units i Israel, com no), i tres abstencions (les de Colòmbia, Brasil i Ucraïna). Aquesta resolució, com també la moció que es va presentar, ja és recorrent. Des de 1992 ja són 28 resolucions que aprova l’ONU exigint que s’acabi ja aquesta situació. Tal com va expressar Enver Aznar, el bloqueig “és una agressió constant contra tot un poble, no contra un govern o un sistema polític”. A més, va afirmar que l’objectiu del bloqueig no és defensar els drets humans, perquè “si fos així també hi hauria un bloqueig contra l’Aràbia Saudita, o contra tants països on es vulneren els drets humans de forma sistemàtica”. A més, va criticar que és “precisament una vulneració dels drets més bàsics del poble cubà”. El bloqueig contra Cuba és “una rèmora del passat, una resta fòssil de la guerra freda que continua oprimint una illa que ha estat i és un exemple de solidaritat, i que ho ha demostrat en els moments més durs de la pandèmia”, va afirmar el regidor de SOM VNG.

No responses yet

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *