• El govern anul·la el bus llançadora a les platges sense oferir cap alternativa de transport públic

El ple ordinari de juny ha estat precedit del ple extraordinari en què s’ha presentat la memòria de la Defensora de la Ciutadania de l’any 2020. Després de la presentació feta per Núria Plana, la regidora de SOM VNG Ester Franco ha volgut destacar que la Defensora “ha mantingut l’atenció a la ciutadania de forma presencial en temps de pandèmia”. “Volem destacar-ho perquè amb la pandèmia, moltes administracions, inclosa la nostra, i molts serveis privats, han retallat l’atenció presencial, sense buscar les formes de fer compatible una atenció de proximitat i garantir la salut de les treballadores”, ha afirmat la regidora.

SOM VNG ha tornat a posar sobre la taula l’aposta per l’elecció d’aquesta figura a través del vot popular, una vegada s’acabi l’actual mandat de la Defensora. Aquesta proposta busca donar un major protagonisme a aquesta institució, una major independència i obrir el debat a la ciutadania. En la seva intervenció, també, s’ha expressat que la majoria de les consultes i queixes tenen una relació directa amb els problemes estructurals de la ciutat, com en l’espai públic, i que “tenen molt a veure amb com s’entén la política institucional, i com es pensa més en les pròximes eleccions que en les necessitats quotidianes i concretes de la ciutadania” ha afirmat la regidora Ester Franco. En aquest sentit, la regidora ha expressat que per als governs “és més atractiu fer-se fotos després d’asfaltar un carrer sencer, que procurar un manteniment diari de la via pública”.

Finalment, la regidora de SOM VNG ha volgut agrair a la Defensora de la Ciutadania que “encara que sigui només una vegada a l’any, ens posi davant del mirall”, ja que moltes vegades “quan qualsevol escolta els debats del ple sembla com si a la ciutat no existís cap problema”.

En l’apartat de dictàmens del ple ordinari, SOM VNG ha plantejat que en les subvencions per a activitats esportives, concretament per a les persones amb malalties cròniques o degeneratives, “caldria incrementar el llistat de malalties degeneratives o cròniques per poder accedir a les subvencions”, ha expressat la regidora Ester Franco. També ha comentat que caldria tenir present “totes les afeccions que es donen a conseqüència del sobreesforç en el treball, sobretot per les persones que tenen salaris precaris”.

En l’apartat de mocions, el grup municipal n’ha presentat tres:, per l’actualització del cens d’habitatges buits, per la recuperació del servei gratuït de bus llançadora a les platges i en suport al poble palestí. Pel que fa a la primera, SOM VNG ha portat al ple aquesta moció després de saber que només s’havien inspeccionat sis dels cinquanta pisos que s’havien acordat en el conveni amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Així doncs, en l’exposició de la moció, la regidora Ester Franco ha criticat que l’Ajuntament no hagi fet els deures. Això es deu, principalment, a la falta de personal de l’Oficina Local d’Habitatge. De fet, la regidora va explicar que aquesta reclamació ja li va arribar al govern a través de la representació sindical de la plantilla de l’Ajuntament. La moció, que ha estat aprovada amb els vots favorables de gairebé tots els grups municipals, proposava precisament incrementar els recursos i el personal per poder complir amb els objectius del conveni, i anar més enllà.

L’actualització del cens d’habitatges buits és una actuació clau, ja que en la seva majoria es tracta d’immobles en mans de la banca i grans tenidors que els tenen buits per especular. “El lema “gent sense casa, cases sense gent” no és només una consigna, sinó que expressa una realitat crua que seguim vivint”, ha afirmat la regidora. Així doncs, Ester Franco ha expressat que la mobilització dels habitatges buits “ha de ser una prioritat en les polítiques d’habitatge, i que és una de les solucions a la gran problemàtica que existeix en aquesta matèria”. Per tant, la moció també instava al govern a imposar les sancions que marca la llei, així com treballar en l’adquisició d’aquests habitatges per destinar-los a polítiques socials, ja sigui a través del dret de tempteig, o l’expropiació d’aquests béns immobles de la banca o grans tenidors.

Una altra moció que ha presentat SOM VNG ha estat la proposta de recuperar el servei gratuït de bus llançadora a les platges. Aquest servei, que es va implementar l’any 2017 per oferir una alternativa a la retirada de l’aparcament de la platja del far i de la implementació de la zona verda a Ribes Roges, va ser suspès l’any passat com a conseqüència de la pandèmia. Aquest any, segons es va informar al consell d’administració de VNG Aparcaments, s’eliminarà el servei i es pretén instal·lar un nou aparcament a la ronda Europa, en una zona més propera, però que continuarà estant allunyada de les platges.

Aquest canvi serà negatiu per la ciutadania, pel turisme i també pel medi ambient. “No és gens realista dir que les famílies (vinguin de fora o siguin d’aquí) aniran caminant amb les neveres, amb els para-sols, etc, que es porten per anar a la platja des de la zona on es vol posar el nou aparcament fins a la platja del far, i encara menys fins a Ribes Roges” ha afirmat el portaveu de SOM VNG Enver Aznar. A més, al treure el servei l’aparcament dissuasiu actual deixarà de tenir sentit.  Això comportarà, de forma directa, que la gent vagi directament en cotxe fins la platja, encara que hagi de pagar zona verda. Per tant, l’objectiu de les actuacions de 2017 i 2018 quedaran en el no-res. Només 4 anys després.

El grup municipal també ha criticat que aquesta decisió no s’ha informat la ciutadania, sinó que s’ha fet en un punt informatiu de la reunió d’abril del consell d’administració de VNG Aparcaments. “Entenem que s’ha volgut intentar tapar el tema, apostant per una política de fets consumats” ha afirmat Enver Aznar.

En la moció de suport al poble palestí, davant els darrers atacs d’Israel, el regidor Enver Aznar ha afirmat que “no estem davant d’un conflicte entre dues parts que no s’entenen, sinó d’un cas d’apartheid i de neteja ètnica contra el poble palestí”. Aquesta moció, que va ser aprovada amb un gran suport, es volia denunciar els atacs de l’exèrcit israelià sobre la població civil, així com instar a les institucions catalanes, espanyoles i internacionals a emprendre accions com a resposta a les agressions i a les vulneracions dels drets humans per part d’Israel.

No responses yet

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *