El ple aprova la moció de suport al col·lectiu trans

El ple ordinari d’abril ha tingut entre els punts a destacar en l’apartat dels dictàmens la implementació de la zona verda i zona blava al Prat de Vilanova, i la liquidació del pressupost de 2020. El debat, però, es va extendre més en l’apartat de les mocions dels grups municipals. SOM VNG per la seva banda, va presentar dues mocions: una moció de suport al col·lectiu trans, i una altra per reforçar els instruments per aturar els desnonaments i garantir una alternativa habitacional a les persones en risc d’exclusió residencial. Pel que fa a la moció de suport al col·lectiu trans, a banda del suport a l’anomenada Llei Trans, el grup municipal de SOM VNG proposava que el govern municipal es comprometi a treballar conjuntament amb la Generalitat per a implementar una unitat trànsit al CAPI de Baix-a-mar, amb personal especialitzat i pressupost propi. Aquestes unitats tenen com a objectiu acompanyar a les persones trans i el seu entorn en el procés, així com per l’acompanyament en matèria de salut. També es proposava que el govern municipal pressionés a la Generalitat per tenir més recursos per al Servei d’Atenció Integral perquè doni suport a les persones trans en les gestions de canvi de DNI i targeta sanitària, així com treballar per la sensibilització en l’àmbit laboral, educatiu, esportiu i associatiu.

La regidora Ester Franco va començar la defensa de la moció agraïnt a l’Esquerda, assemblea per a la Dissidència Sexual i de Gènere de Vilanova i la Geltrú, la seva implicació en la preparació de la moció, així com també ha agrait els suports rebuts per part de Bullanga Feminista i Arran. En la seva intervenció la regidora ha afirmat que “més enllà de la posició que es pugui tenir respecte a la Llei Trans, i de les diferències que puguin existir, la realitat és que les persones trans pateixen una discriminació diària com a conseqüència de no encaixar en la norma d’uns rols de gènere imposats per la societat heteropatriarcal”. Aquesta discriminació, ha explicat la regidora, “es dóna en totes les esferes de la vida, i té conseqüències greus sobre la salut i l’economia d’aquestes persones”, de la mateixa manera, ha afegit, “que són objectiu, a dia d’avui, d’agressions a l’espai públic, que van des de l’insult fins a l’agressió física o l’assassinat”. La moció va ser finalment aprovada sense cap vot en contra.

Pel que fa a la moció sobre els desnonaments, la proposta de SOM VNG plantejava reforçar la difusió d’aquells instruments creats a partir de la Llei 24/2015 per lluitar contra l’emergència residencial, concretament que s’informi millor al web municipal, que hi hagi material informatiu a les dependències municipals, així com es reforci la formació del personal i s’hi dediquin més esforços en la mediació per evitar els desnonaments. Aquestes propostes tenien com a objectiu respondre a l’amenaça d’un allau de desnonaments després de l’aixecament de l’estat d’alarma, tal com plantegen els experts. Aquestes propostes, però, van topar amb un govern que es va parapetar en els treballadors municipals, acusant a SOM VNG d’estar atacant-los i assenyalant-los. La moció i la intervenció de defensa d’aquesta anaven, precisament, en sentit contrari. Les propostes volien recollir les queixes de la ciutadania i de les plataformes de defensa del dret a l’habitatge, que tenen a veure amb la deixadesa per part del govern, i no representen en cap cas una crítica a la feina del personal de l’Oficina Local d’Habitage. Tal com va expressar la regidora Ester Franco en la seva intervenció, la moció plantejava “la necessitat d’incrementar els esforços de l’Ajuntament davant un possible, o millor dit previsible, allau de desnonaments a partir del maig”. Finalment va decaure pels vots contraris del govern format per ERC, Junts i la CUP.

No responses yet

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *