SOM VNG lamenta que no s’hagi fet autocrítica sobre la gestió de la residència dels Josepets.

El ple de febrer va estar marcat pel debat de pressupostos i per les conclusions de la comissió especial sobre dependència. En el primer debat, el portaveu de SOM VNG Enver Aznar, va posar sobre la taula que no es podia parlar del pressupost sense tenir present que vivim en una crisi, la magnitud de la qual encara desconeixem. Per fer-hi front, va afegir, cal que els pressupostos se centrin en tres objectius: lluitar contra l’atur, ajudar a les petites empreses que han hagut d’aturar la seva activitat per la pandèmia, i incrementar les ajudes socials per no sortir de la crisi amb una pobresa similar a la dels anys ’80. Per a Enver Aznar, els pressupostos que va presentar el govern, més enllà de matisos i actualitzacions, “són continuistes amb anteriors executius i no són el canvi de rumb que requereix una situació d’emergència sense precedents com l’actual.” Per tant, SOM VNG va votar en contra d’uns pressupostos que entén que no ajudaran a sortir de la crisi sense deixar ningú enrere.

En la seva intervenció, el regidor de SOM VNG va anar ressaltant les partides que per a la formació són prioritàries. Així doncs, va començar per habitatge, àmbit en el qual va destacar l’increment en adquisició d’habitatges, però va recordar que se segueix sense destinar recursos propis. De la mateixa manera, les ajudes al lloguer o a la rehabilitació continuen sent insuficients, per una ciutat com Vilanova i la Geltrú. “Estem en una situació d’emergència i l’esforç hauria d’estar a l’altura si algun dia volem veure serveis socials i el servei d’habitatge sense col·lapsar”, va afirmar el regidor.

En polítiques socials, SOM VNG lamenta que les ajudes es mantinguin igual que al principi de la pandèmia, quan el govern va aplicar mesures extraordinàries, mentre que d’altres com les ajudes per pobresa energètica es mantinguin igual que abans de la pandèmia. Així mateix, en les polítiques contra l’atur, el grup municipal va criticar que, en el moment que més desbocada està la destrucció de llocs de treball, la despesa es quedarà en uns nivells més baixos que els de fa 4 anys, amb una reducció de gairebé 250.000€ menys en plans d’ocupació respecte a l’any anterior. Pel que fa a les ajudes a les empreses, SOM VNG també va lamentar que passin d’un milió d’euros a 500.000 €. “Amb la situació en la qual es troben moltes petites empreses no entenem el motiu pel qual no només baixa gairebé a la meitat el suport a la reactivació de les empreses, sinó que a més no s’han acabat d’executar les ajudes d’urgència de 2020”, va assenyalar Enver Aznar.

Altres aspectes nocius del pressupost que va destacar Enver Aznar en la seva intervenció van ser la retallada en personal a la Unitat de Serveis Municipals, que perd més de 300.000€ en el capítol de personal, així com la manca de solucions per al servei de recollida d’escombraries i de neteja viària, que ja fa tres anys que es troba en una pròrroga forçosa, i sobre el que no existeixen perspectives de canvi.

En el debat sobre les conclusions de la comissió sobre el model de dependència, la regidora de SOM VNG Ester Franco va criticar que s’han incomplert els acords assolits per unanimitat al juliol, quan es va presentar la moció per crear dita comissió. Així doncs, no només es va incomplir l’acord d’obrir la comissió a la participació dels moviments socials, sinó que a més en les conclusions no s’aporta cap diagnosi ni cap proposta concreta de millora. “Si no es fa una diagnosi dels errors que s’han comès i no hi ha propòsit d’esmena per part del govern, és impossible que hi hagi solucions i propostes reals per la millora de l’atenció a la dependència i la gent gran”, va afirmar la regidora.

En la seva intervenció, la regidora va també criticar al govern per assenyalar l’absentisme laboral com a una de les causes del col·lapse dels Josepets, fins i tot a mitjans d’àmbit nacional, sense explicar les seves causes: el sobreesforç de les treballadores i la precarietat que viuen. Així doncs, va recordar que l’any 2018 en l’acord de subrogació del Consorci de Serveis a les Persones a l’actual organisme autònom es va plantejar la integració de les treballadores al conveni de l’Ajuntament. El govern, si vol, pot posar fi a la precarietat i incrementar la plantilla perquè no es doni aquest nivell de sobreesforç, va recordar la regidora.

Finalment, SOM VNG va recollir conjuntament amb el PSC la moció presentada per CCOO, sobre l’increment del 0,3% del pressupost de personal en concepte de productivitat. Aquesta mesura, que ve establerta en el Reial Decret 2/2020 de 21 de gener, va ser plantejada pel sindicat en la Mesa General de Negociació, a la vegada que es va oferir l’alternativa de destinar aquesta despesa a polítiques socials o plans d’ocupació, en cas que no es volgués incorporar al capítol de personal. Amb tot, el govern es va negar a escoltar les propostes sindicals, de nou, aprofundint amb el conflicte que té amb la plantilla per la seva manca de capacitat de diàleg. La moció va ser rebutjada pel govern, i per tant va decaure.

o a WordPress. Esta es tu primera entrada. Edítala o bórrala, ¡luego empieza a escribir!

One response

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *