SOM VNG es presentarà a les eleccions municipals amb una llista de ciutat

COMUNICAT. 15/10/2018

SOM VNG, en la seva assemblea general “cap el canvi a VNG 2019”, va decidir fer un aposta superadora de cara a les eleccions municipals de 2019 basada de forma imprescindible en el següents punts:

 • “Radicalitat democràtica en les institucions i en el funcionament intern, especialment a la pressa de decisions.
 • Rescat social urgent per a totes les persones en situació d’emergència social i lluita radical en front de les elits especuladores que retenen habitatges buits.
 • Lluita contra el deute i revertir les retallades, amb desobediència si s’escau, així com aposta ferma per la municipalització de tots els serveis.
 • Aposta, sense escletxes, per un urbanisme sostenible antagonista de l’especulació immobiliària i basat en l’interès social. Som VNG no participarà en cap cas en projectes que defensin la sobreurbanització de la ciutat.
 • Aposta per l’economia social, transformadora i polítiques basades en la redistribució de la riquesa, del treball i en la defensa dels drets de les treballadores.
 • Elaboració d’un codi ètic intern que garanteixi les bones pràctiques.”

 

A partir d’aquest mandat, representants de Podem i de EUiA (forces presents a SOM VNG) conjuntament amb representants d’ICV Vilanova van arribar l’acord d’engegar el grup motor del Comú de Vilanova de cara a preparar les eleccions municipals dins del desenvolupament de Catalunya en Comú, on totes les forces hi som presents. L’acord per engegar l’espai constava dels següents punts:

 • Donar continuïtat a la feina feta aquests anys com a SOM VNG.
 • Elaboració d’un acord polític ampli, de consens, que servís de marc per elaborar el programa electoral.
 • Establir una lògica superadora d’espais que cridés més enllà de la militància dels partits ja existents.

Després de mesos treballant en la confluència dels comuns, s’han observat les següents dinàmiques negatives:

 1. Manca total de voluntat i capacitat d’arribar a un acord polític d’una de les parts, evidenciada per l’absència total de propostes en aquest sentit en més de 5 mesos i en el bloqueig de les existents.
 2. Manca de voluntat per treballar de forma unitària, i assumir un repartiment de tasques equitatiu, caient tot el pes d’elaboració sempre en el mateix espai.
 3. Manca de voluntat per fer funcionar el Grup Motor del Comú Local, i imposició d’una lògica de blocs/partits.
 4. Manca de voluntat absoluta per celebrar unes primàries obertes a la ciutadania.
 5. Manca de voluntat per dissoldre el partit fantasma “VNG en Comú”, registrat de forma unilateral per ICV (el seu president és el coordinador local) sense acord ni autorització de totes les components dels comuns, qüestió que en el seu moment ja va comportar un trencament. (http://lafurapenedes.cat/euia-vng-parteixen-peres-icv-vilanova/ i https://servicio.mir.es/nfrontal/webpartido_politico/recurso/partido_politicoDetalle.html )

 

Entenent que no es dona cap de les condicions que Som VNG entén com imprescindibles de cara a la configuració del projecte l’assemblea, conjuntament amb les assemblees del cercle de Podem VNG i EUiA, ha decidit:

 

 1. Donar per mort i dissoldre el comú local i el seu grup motor, i clarificar que en cas pot existir en les eleccions municipals qualsevol candidatura amb el cognom En Comú en el que no hi siguin els actors que donen suport a Som VNG sense que aquesta no sigui més que una disfressa d’un sol partit.
 2. Presentar-se sota les sigles de Som VNG, construint una candidatura de ciutat que agrupi persones destacades de plataformes, moviments, sindicats i entitats, amb un caràcter transversal i que tingui en el centre la ciutat i la seva gent, mantenint la radicalitat democràtica inherent en la candidatura.
 3. La pròxima assemblea de SOM VNG discutirà i escollirà el seu calendari de primàries obertes a la ciutadania vilanovina, d’assemblees per l’elaboració del programa electoral
 4. Finalment, Som VNG anuncia que està preparada per presentar-se com a partit polític, però que tornarà a engegar una campanya d’avals de la ciutadania.
 5. La candidatura manté la mà estesa a entendre’s amb tothom que comparteixi la necessitat de donar un gir a les polítiques que s’han fet a la ciutat, i de vestir projectes que vagin més enllà de ser crosses de cap de les potes de la sociovergència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *