MOCIÓ PEL RECONEIXEMENT MUNICIPAL DE LA FIGURA DE NEUS CATALÀ I PALLEJÀ.

 

Durant l’actual 2015 es celebra arreu de Catalunya l’any dedicat a Neus Català (Els Guiamets, 1915).

 

El tret de sortida de l’Any Neus Català fou l’1 d’abril de 2015, després de rebre el 9 de març la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya.  Es vol retre homenatge d’una part a una dona especial, lluitadora per la República des de la seva joventut, allà als Guiamets, el seu poble natal, on ara ha tornat, i que posteriorment va patir l’exili al camp de concentració de Ravensbrück, destinat exclusivament a les dones.  Neus Català va poder sobreviure per sort a aquell horror inhumà per, tal i com ella mateixa ha expressat, poder explicar-ho en nom de totes aquelles dones que no van poder fer-ho.

 

L’exercici de la memòria històrica és un fet fonamental per a la societat catalana represaliada durant tants anys, per la societat vilanovina que va patir la persecució de molts dels seus habitants en època franquista i per les dones, el col·lectiu que històricament és el més invisibilitzat.  Cal que seguim destapant la cortina de l’oblit i rememorem la nostra història col·lectiva, tal i com Neus Català ho ha estat fent durant la seva vida.  La Generalitat de Catalunya la guardonà amb la Creu de Sant Jordi el 2005 i, posteriorment, fou escollida Catalana de l’Any 2006, per la seva tasca de defensa de la memòria de les més de 92.000 dones que van morir a Ravensbrück.  Als 99 anys d’edat, el 29 d’octubre de 2014, va rebre per part de l’Ajuntament de Barcelona la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, en reconeixement a la seva tasca de preservació de la memòria històrica, la lluita antifeixista i la defensa dels drets de les dones.  El present any 2015 ha rebut la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, per la seva lluita per la justícia i per les llibertats democràtiques, la memòria dels deportats i deportades als camps d’extermini nazi, i la defensa dels drets humans.

 

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ja va mostrar la col·laboració amb la recuperació de la memòria històrica i, més concretament, en el reconeixement de la figura de Neus Català i Pallejà, en l’acte celebrat el 29 de juny del present any al Casal de Dones de la ciutat, organitzat a càrrec de l’Amical de Mauthausen i altres camps, Garraf per la República, Casal de Dones i també amb la col·laboració del Servei de Convivència i Equitat de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

 

D’acord amb la necessitat de recuperar la memòria històrica i en reconeixement de la gran tasca realitzada per Neus Català, la seva activitat política i la seva obra i per tots els motius aquí exposats, proposem al Ple Municipal de Vilanova i la Geltrú, amb el suport de Garraf per la República i La Frontissa, l’adopció del següent

 

ACORD

 

PRIMER. L’adjudicació del nom “Neus Català i Pallejà” dins l’àmbit competencial de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú d’un carrer, passeig, plaça, centre cívic o altre equipament municipal de Vilanova i la Geltrú, per tal de reafirmar el compromís de l’Ajuntament amb la memòria històrica i amb el concepte que significa la figura de Neus Català i Pallejà.

 

SEGON. La realització d’una reunió bilateral entre la secció competencial competent amb relació al punt primer i l’associació “Garraf per la República” per determinar l’adjudicació del nom “Neus Català i Pallejà” a un dels espais exposats al punt primer.

 

TERCER. La resolució i publicació d’aquest canvi de nom d’un carrer, passeig, plaça o centre cívic en un termini de 30 dies amb l’objectiu de poder reafirmar aquest compromís de forma clara dins el present 2015, any Neus Català.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *