La taxa de recollida d’escombraries congelada un any més

Som VNG s’absté davant unes ordenances amb alguns aspectes positius però lluny d’una política fiscal justa

 

Al Ple extraordinari d’octubre tenia com a únic punt de l’ordre del dia, l’Ordenança reguladora dels Preus Públics municipals per a l’any 2019 i han estat aprovades amb l’abstenció de SomVNG i la CUP per considerar que les ordenances disposaven de propostes positives, com la de les tarifes del Parc del Garraf per a persones amb necessitats especials, o equiparacions a l’IPC, però en el fons no s’adiu amb les polítiques de Som VNG.

En canvi, la taxa d’escombraries ha estat rebutjada per la majoria del Ple i per tant queden congelades per aquest proper any. El Govern ha intentat equiparar la taxa amb una tarifa, ja que segueix amb la tendència de fer pagar a la ciutadania el que es diu que és el cost del servei. Des de SomVNG considerem que les taxes i els impostos no es calculen amb una base finalista, sinó amb una base recaptatòria que permeti redistribuir en base a una acció política concreta.

Una tarifa és el pagament d’un servei, en base al càlcul de les despeses que produeix cada persona. “Si la gent ha d’acabar pagant el cost real de les escombraries, s’hauria d’usar un càlcul en el qual pagui més qui més escombraries genera, o alguna mesura que incentivi el reciclatge i s’adigui a les directives reguladores de residus” va afirmar el portaveu de Som VNG, Enver Aznar.

Més motius per votar en contra és el fet que tampoc se sap quin és el cost real del servei, només que cada any l’ajuntament ha de pagar uns 7 milions d’euros a una empresa, que realitza un servei a simple vista millorable. No se saben dades sobre maquinària, inversions, gestió, amortitzacions, i el que és pitjor, la ciutadania no té cap instrument per expressar les seves queixes quan els carrers estan bruts o quan els contenidors semblen veritables abocadors. Tampoc s’aconseguirà esbrinar en aquest mandat, perquè malgrat es va encomanar una auditoria, aquesta encara no ha estat encarregada. Per tant, fer pagar a la ciutadania el cost d’un servei a totes llums revisable era imprudent i ha estat rebutjat.

Un fet remarcable, a part, ha estat la votació contrària del grup del PSC, juntament amb el PP i els regidors no-adscrits provinents de C’s, a la igualació de preus als cursets d’ensenyaments esportius per a persones amb i sense necessitats terapèutiques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *